Hergé

Hergé - Tintin

1929 ges Tintin ut för första gången i tidningen ”Le Petit Vingtième”. Starten till en fantastisk historia och en lång rad av album om journalisten Tintin och hans följeslagare den alltid trogna Milou och den gode vännen Kapten Haddock för att nämna någon.

Ursprunget till Tintin kan väl annars vara Totor som Hergé skapade redan 1925.

Många historier har publicerats genom åren och många historier har också haft en betydelse i samhällskritiken eller måste läsa i den kontext som historierna skapats i. Visst finns det en plumphet i bildspråk och språk som idag inte längre är politiskt korrekt men vi måste komma ihåg att sätta historierna i sin kontext. Det blir inte mer rätt men det gör att man kan förstå det bättre.

Visst har vi också växt upp med den smått fantastiska historien ”Månen tur och retur” som publicerades för första gången 1950 (nästan tjugo år innan en resa blir verklighet (eller?)). Man kan också fascineras av den detaljrikedom som genomsyrar albumen och alla de resor som Tintin tar sig för. I april 1983 var jag på Nationalmuseumet i Köpenhamn och bevistade ”Tintins Museum”, för övrigt bara månaden efter Hergés bortgång. Där ställdes föremål ut med motsvarande bilder i albumen, en spännande vandring i historierna.

Förra året fyllde alltså Tintin 90 år, vi närmar oss snart 100 års sträcket. Då förväntar jag mig en Tintin fest utan dess like.

Naturligtvis kommer Hergé alltid att vara en av dom riktigt stora seriekonstnärerna i världen.

×

Följ på Facebook