Dylan Dog

skapad av Tiziano Sclavi

Dylan Dog är en italiensk skräckserie skapad av Tiziano Sclavi. Sedan 2013 publiceras den i albumformat på Ades Media.

Vem är Dylan Dog? En före detta polis vid Scotland Yard som jobbar frilans med fall av de mest skiftande, paranormala eller okulta, karaktärer. Till sin hjälp har han sin trogna butler Groucho Marx som inte bara lånar sitt namn utan även utseende och humor med den välkände Groucho Marx från bröderna Marx. Periodvis och utan föraning eller avisering dyker det också upp andra kändisar genom serierna. Bland annat karaktärerna från Asterix hade en stor del i ett av äventyren även om dom inte var sig själva utan hade andra roller.

Just Asterix karaktärerna i Dylan Dog är nog en blinkning som René Goscinny och Albert Uderzo hade uppskattat. De hade, säkert bekant, frekvent med kända personer i sina serier.

Det är väl just de udda karaktärerna, de oväntade fallen och de minst sagt okonventionella sättet att angripa varje problem och acceptera varje lösning som lockar en in.

Det är många tecknare som har gjort Dylan Dog och därför kan serien skifta lite i utseende och uttryck. Några av dessa är Angelo Stano, Nicola Mari, Massimo Carnivale, Giampiero Casertano med flera. Det är också olika författare och för att plocka ut en i högen så kan man nämna en av mina favoritregissörer Dario Argento som var med i skapandet av ”Ur Djupaste Mörker”.

Att läsa Dylan Dog är som att kasta sig ut i ett mörker och inte ha en aning om vad som skall drabba en på vägen, man är egentligen inte ens övertygad vare sig om det finns en historia eller om det skall sluta positivt.

Del av den stora charmen med Dylan Dog, det finns fler, är att den är svart/vit. Det görs för få serier i svart/vit nu för tiden. Kanske är man bara traditionalist på det området men för mig var Fantomen bättre i svart/vit och jag har inte ens vågat titta på nyutgivningen av The Walking Dead i färg. Det kan aldrig bli samma sak. Däremot är jag sugen och intresserad av den spinoff från den ”vanliga” , vad är vanligt i Dylan Dog världen, Dylan Dog. BERÄTTELSER FRÅN MORGONDAGEN som i skrivande stund är på väg från tryckeriet nu. För första gången i Sverige i inbundet album och just det i FÄRG!

Det finns mycket att säga och tycka om Dylan Dog och även om det är en ny upplevelse för mig, vilket i och för sig är positivt för det finns så mycket kvar att läsa, så rekommenderar jag att man testar. Någonstans tror jag dock att man antingen fullkomligt älskar serien eller, hur det nu är möjligt, hatar den.

Vill man botanisera bland Dylan Dog album i Sverige så titta in på Ades Media. Värt att notera också att Pressbyrån frekvent säljer Dylan Dog. Nu senast var den markerad som en favorit på Pressbyrån i Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook