The Walking Dead volym 23

- med efterord av Dan Paxer (comics.paxer.se)

Årets roligaste uppdrag att få skriva ett förord/efterord till den svenska utgivningen av The Walking Dead.

Jag fick chansen att skriva ett förord/efterord till The Walking Dead vilket jag gärna tog. Det finns en outtömlig källa av inspiration att ösa ur. Man kan som många tidigare har gjort fördjupa sig kring en dystopisk postapokalyptisk värld. Hur mänskligheten ska kunna överleva när allt rasar runt omkring. Det känns också så extremt nära i en tid med pandemi som stundtals har lamslagit hela världen. Det vi initialt trodde skulle vara en kortvarig spridning som skulle drabba delar av världen har blivit en farsot som dödat miljoner världen över.

Det är inte konstigt att man mot bakgrund av detta får upp ett förnyat intresse för vad som skulle kunna hända. Hur styr man med så många nya förutsättningar och med en ny yttre fiende? Hur ser man till att inte samtidigt skapa sig nya inre fiender? Vad är det optimala sättet att styra ett samhälle.

Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…

Winston S Churchill, 11 November 1947

Mitt efterord handlar dock till största del om hur man kan se på de skillnader som finns mellan TV serien och den tecknade originalserien. Båda skapade av och med Robert Kirkman. En stor skillnad är så klart vilken publik man vänder sig till och vilka censurregler som gäller. Där TV-serien får hålla igen, även om det har blivit råare med åren på grund av ändrad målgrupp, så har man i serien haft en möjlighet till fullständigt hämningslös råhet.

För alla som är nya läsare eller aldrig har varken läst eller sett The Walking Dead så står ni inför ett stort episkt äventyr. För er andra trogna fans, det är mycket kvar och nu har nästa storskurk Alfa kommit in i handlingen.

Volymen (och de andra så klart) kan köpas direkt på Apart Förlag, SF Bokhandeln, Bokus eller på Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook