Walking Dead

Tecknad serie eller TV serie?

Har nu kommit en bra bit in i säsong 3 och slås av ett par saker.

1. Det faktum att den tecknade serien och TV serien inte håller jämna steg. För att inte säga att det i stort är olika historier man gestaltar. Det finns uppenbara skillnader mellan att gestalta en historia i olika medier. Det finns begränsningar i varje media likväl som det finns uppenbara fördelar med vissa. Men vi ser en tydlig remediering av historien. Vi skall som tittare inte påminnas om den tecknade serien som ligger till grund och vi upplever det som en direktmediering när vi ser TV serien, vi blir dock påminda med jämna mellanrum (avsnitt och säsongslut) om verkligheten.

2. Ungefär någon gång i säsong 3 blir dessvärre Dogmafilmande modernt i film och TV. Fruktansvärt irriterande och ett fåfängt försök att dra in tittarna i någon form av hypermediering som pågrund av sina begränsningar i rutans form, och begränsningar som avsnitt och säsonger som nämnts tidigare, endast gör det till en effekt som motverkar upplevelsen snarare än förstärker den samma. Skönt att slippa detta när man läser serien, vill man få samma upplevelse kan man försöka skaka serien samtidigt som man läser den.

3. Från och med avsnitt 12 i säsong 3 ser jag tydliga drag av avslutande karaktärsbeskrivande avsnitt. I detta avsnitt åker, för att inte spoila de som inte har sett och vill se, tre karaktärer iväg till en närliggande by för att proviantera. På vägen dit möter man en överlevare som man vid upprepade tillfällen avfärdar. I slutet av avsnittet ser vi också resultatet av avfärdandet då vi får följa det blodiga spåret av personen och dennes identifierbara ryggsäck på vägen. Bra vändning och användande av mediet.

4. Det har gått närmare ett år och stundtals har man rört sig över stora områden och färdats långt. Trots det befinner man sig bara en kort körsträcka från starten. Vilket indikerar att allt som man hittar i närområdet redan borde vara kända saker, men…

Än så länge är den tecknade serien och TV serien så långt ifrån varandra att det är omöjligt att utse en vinnare. Återstår att se vem som är vinnare i detta maraton.

Den tecknade serien hittar ni på Apart Förlag och TV serien hittar ni på HBO Nordic om ni har blivit sugna på att följa med i min tolkning av gestaltandet av historien om Zombier som medierats i den tecknade serien och remedierats i TV serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook