Enki Bilal

- Sverigeaktuell med serien "Bug"

För oss här i norden var det verkligen längesedan vi fick nöjet att njuta av en av giganterna i serievärlden Enki Bilal, Belgrad, Jugoslavien (forna), men flyttade som nioåring till Paris.

Enki Bilals serier präglas av en grym socialrealism med inslag av fantasy och science fiction. Det finns ett ouppklarat förflutet med forna öst och länderna bakom järnridån och det präglar serierna oavsett om det handlar om framtid eller nutid. Det finns också en tydligt mysticism i serierna som förflyttar verkligheten till ett högre plan.

Inga frågor känns främmande i Bilals världar, en av böckerna som står ut är ”Offside” som beskriver en utveckling i fotbollens värd. Där ekonomiska intressen, gängrivaliteter, doping (medicinskt såväl som med proteser) och maffiafasoner så till den milda grad förstör fotbollen att den utplånas. Inga åskådare, domare under marken som lever i isolering och tittar upp i bubblor på planen o.s.v. Fantasier – visst. Men om man anstränger sig kan vi kanske hitta tendenser i vår värld.

Nu kommer Enki Bilal äntligen tillbaka med en serie i en trilogi, varav den första nu har kommit på svenska genom Cobolt förlag. Det tackar vi för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook