Statarna

- och deras (inte fullt så) underbara äventyr av Kalle Lind och Jimmy Wallin

Kan en serie om statarna vara rolig? Det korta och enkla svaret på det är – Naturligtvis! Men det kräver en del inte bara av läsarna utan inte minst av kreatörerna.

Statarsamhället är sedan länge, nåja så länge som vi tror är det inte, glömt och begravet. Få är de som ens reflekterar över ordet statare utan kanske tänker någon som bor i en stat eller någon annan inte korrekt eller märklig tolkning av begreppet. Det är därför en fröjd att man i detta album inte bara får en fantastisk serie fullproppad med slapstickhumor, antydningar och samhällskritik. Man får dessutom en bakgrund för läsarna som kan fördjupa förståelsen inte bara för det vidriga statarsystemet men även för den berättelsen som utspelar sig i boken. Just det, det står att läsa i fördjupningen att Sverige avskaffade statarsystemet 1945 (!). Det är med andra ord inte så värst länge sedan som vi i Sverige hade ett slavsystem, kanske liknande andra länders system. Som vi för övrigt slår oss för brösten och försöker reformera med vår egna självskrivna rätt.

Men åter till boken. Kalle Lind en mångsysslare och känd radioröst och författare har skapat historier med många bottnar och dessa illustreras med skicklig hand av Jimmy Wallin som liksom Kalle har många strängar på sin lyra.

Vi möter i boken Lusa-Lisa, Herr Vedträ (Lusa-Lisas bästa vän), Patron, Dyng-Hans, Smuts-Hanna med flera. Tillsammans berättar dom en historia om statarna, men också med en inbyggd socioekonomisk kritik över dagens (eller nästan dagens samhälle, Ian och Bert som figurerar i serien tillhör kanske inte det aktuellaste exemplet på märkliga politiska partier men kanske de roligaste att porträttera). Det finns också flertalet häftiga referenser till litteraturen som bara blir tydliga med någon form av egen erfarenhetsbas. Vilket gör det för en gång skull härligt att man har uppnått den ålder man har och med god hjälp av sina föräldrar fått den bredden i litteratur och kultur som fått.

Klart att rekommendera denna bok och vi ser fram mot nästa del som jag har förstått är på gång. Första delen i den nya serien kan vi läsa i 91:an.

Leta gärna upp boken kanske direkt hos Kalle och Jimmy via deras facebooksida Statarna , Rum för serier i Malmö eller på något annat ställe där man säljer böcker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook