Utopi

- en tidning för episka serier!

Februari 2011 och ett häftigt projekt ser dagens ljus, en tidning för episka serier har skapats och vilken tidning det var sen. WOW-faktorn var hög i så väl det första numret som de senare som skulle komma.

Tidningens första numret paraderar med ett manifest, som även publiceras i DN, underskrivet av Kim W. Andersson, Elin Fahlstedt, Fabian Göransson, Karl Johnsson, Lars Krantz, Lisa Medin, Lina Neidestam och Aurora Walderhaug.

”Våra ögon vill ha mer. De ropar efter sirliga sägner, efter gränslösa fantasier och de ropar efter djupaste mystik. Våra hjärnor kräver science fiktion, våra nerver suktar efter skräck, blodet törstar efter äventyr, och njurarna begär av någon anledning humor. Från andra håll höjs krav på erotik.

De senaste decennierna har kulturen och seriekonsten i synnerhet dominerats av realistiska och självbiografiska uttryck. Nu slår pendeln tillbaka. Vi är en ny generation serieskapare som vill förändra världen med episka serier Vi har aptit för det vackra, det storslagna, det dramatiska, vi älskar uttryck som fyller oss med svindel och tar oss till andra världar. I eskapismen blir känslan av frihet så påtaglig och samtidigt så smärtsamt utom räckhåll.

I eskapismen kan vi se oss själva i ett nytt ljus, i äventyret kan vi överträffa våra svagheter, i de episka berättelserna är vi gränslösa.

I en annan värld är det möjligt!”

Det är storslagna ord, men för oss som fick möjlighet att ta del av denna tidskrift infriades det till fullo. Vi fick upptäcka serier som Alena, Love Hurts, Medley, Den svarta jorden, Vei, Viktor Kasparsson, Umbrella Academy för att nämna några av alla serier som man läst eller fått smakprov på.

Dessvärre blev det en kort session i serievärlden, även om avtrycken sattes där dom skulle, och efter 14 nummer la man ner tidningen. För hugade spekulanter kan jag glatt konstatera att alla nummer (utom nummer fem, borde gå att hitta på välsorterade seriaffärer med begagnade serier) verkar finnas på Serier och Sånt.

Kan varmt rekommendera denna tidning för dig som vill djupdyka i svensk serieelits produktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook