ZombieLars

En serieadaption av Kim W. Andersson

Serier från Kim W. Andersson är något vi har vant oss vid och inte minst har vi vant oss vid att vi har dom först på den svenska marknaden trots internationellt erkännande. Men i detta fallet har Norrbaggarna fått, med viss rätt klart, ett försprång. Kontrakterad av, antar jag NRK, har Kim skapat en serie baserad på TV-programmet ZombieLars.

Serien är en fantastisk succé i Norge och är en varm (bortsett från zombies som normalt är kalla) serie om ett gäng ungdomar som är ”fremmende” och inte passar in i samhället. Lars är uppenbart en zombie, men vi har också en häxa och en ninja som kan göra sig osynlig samt en ”normal kille” som hänger med dom.

Visst vill man läsa in lite samhällskritik i serien och visst är den uppenbar. Det ”normala” samhället som pekar ut det som inte följer normen och som blir lätta måltavlor. Föräldrar som sluter sig i grupper som jobbar för att slänga ut alla ”fremmende”, ledande positioner inom företag och skola som sluter sig samman för att göra livet svårt för ”fremmende”.

Serien har en omisskännlig Kim-stil. Vilket man bara älskar, men håller sig också så vitt jag kan se väldigt nära TV-serien. När jag öppnat första boken och läst några sidor blev jag nyfiken på serien och gogglade fram ett klipp på Youtube. Vilket visade sig vara mer eller mindre identiskt med boken.

En fantastisk cameo/cross-over som jag stötte på när jag läste första boken, det kan klart finnas fler och hoppas att jag ser dom också, är när Lars är hemma hos Robert och på väggen bakom dom ser vi två affischer. Den ena för boken Alena och den andra för boken Astrid, båda som ni alla vet vid det här laget böcker av Kim. 🙂

Det har kommit ut 4 böcker i serien och finns än så länge, vad jag vet, bara på Norska. Men det gör ingenting, för det är ändå en fröjd att läsa den med norsk slang och ungdomsspråk. Man har ju sett SKAM så många uttryck har redan satt sig.

Kan klart rekommendera denna bokserie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
×

Följ på Facebook